Wendy van Baar


werkwijze:
In mijn directe omgeving maak ik foto’s van de natuur. Tijdens het fotograferen word ik geboeid door de dingen die zich aandienen. Meestal zie ik niet direct wat me raakt, ik weet alleen dát het me raakt. Op de computer ga ik met de foto’s aan de slag en bewerk ze. Spelenderwijs wordt het helderder wat ik zoek. Tijdens het bewerken ontstaan er ook toevalligheden waar ik gebruik van maak.
Meestal ontstaan er nieuwe landschappen.  De werken zien er heel vanzelfsprekend uit. Toch zijn de meeste foto’s niet, wat ze op het eerste gezicht lijken voor te stellen. De toeschouwer wordt gedwongen om goed te kijken. Als mensen onderzoeken waar ze nu eigenlijk naar kijken, worden ze op het verkeerde been gezet. De elementen waaraan ze houvast zoeken zijn er niet meer. Men weet dat er bewerkt is, maar soms is het lastig te achterhalen, wat er is gebeurd. De foto’s werken vervreemdend.
Veel van mijn foto’s leunen tegen schilderkunst aan. Met het Photoshop-penseel breng ik transparante en zwarte lijnen en vlakken aan. Structuur, compositie en uitsnede zijn belangrijk. Ik verander elementen in het werk en ga met de foto’s om alsof ik aan het schilderen ben. Bij mij gaat het niet om de echte werkelijkheid. Het gaat mij erom wat goed is voor het beeld en wat een werk te vertellen heeft. En om de sfeer die in een werk ontstaat.Copyright © 2016 Wendy van Baar